1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Разплащателната агенция преведе 955 700 лв. междинно плащане по проекти от ОП „Рибарство”

Разплащателната агенция преведе 955 700 лв. междинно плащане по проекти от ОП „Рибарство”

Бенефициентът е заложил в инвестиционната си програма модернизация на два рибовъдни обекта и изграждане на мини ВЕЦ

Проект за два развъдника по ОП „Рибарство” получи междинно плащане, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Разплащателната агенция преведе 955 700 лв. междинно плащане по проект за „Увеличаване и модернизация на рибопроизводството” по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Проектът е на инвестиционна стойност от 2 334 991 лв. Общият размер на одобрената субсидия е в размер на 1 400 995 лв. Финансовата помощ по мярката е до 60% от размера на признатите разходи. От тях 75% са европейски средства и 25% национално доплащане от бюджета.

Бенефициентът ЕТ „НИК 60” е заложил в инвестиционната си програма модернизация на два рибовъдни обекта и изграждане на мини ВЕЦ.

В първият развъдник - „Сини ханчета”, който се намира до село Хвойна, Смолянско, фирмата инвестира в модернизацията и производството на зарибителен материал чрез купуване на “Система за обогатяване на водата с кислород”. Нововъведението ще позволи близо три пъти да се увеличи годишният производствен капацитет в комплекса. Отглежданият зарибителен материал в риболюпилния участък ще нарасне от 7 на 20 тона годишно.

Чрез изграждането на втория обект, намиращ се на около 12 км южно от стената на язовир Въча, ще се увеличат производствените мощности и ще се разшири асортиментът на произвежданата рибна продукция. Производството ще се осъществява в садки (плаващи мрежени клетки), където ще се отглеждат по интензивна технология студенолюбиви и топлолюбиви видове риби – шаран, пъстърва и сом. Садковата инсталация се състои от 60 производствени и 6 сортировъчни клетки, разположени около два понтона в язовира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.