1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Страната ни ще признае заменките за държавна помощ

Страната ни ще признае заменките за държавна помощ

Снимка:

Отнася се за 300 сделки, при които фирми и частни лица са купили на многократно под пазарните им цени земи от държавния горски фонд

България ще признае заменките за държавна помощ, но ще поиска от Брюксел тя да се води регламентирана, като по този начин страната ни ще има възможност да избегне санкциите от страна на Брюксел и ще може да заведе дела срещу фирмите, напазарували евтини държавни горски имоти, за доплащане на разликата до пазарните цени. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след обсъждането на проблема на Съвет по сигурността в Министерския съвет, предаде Mediapool.

Техническа среща с Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия ще се проведе на 22 февруари, на нея ще искаме технически съвет може ли да се направи това, каза Найденов. Ако Брюксел позволи, тогава ще се търсят парите от бенефициентите. Не е сигурно обаче дали в българското законодателство е допусната такава възможност и може да се наложат спешни поправки.

Това се отнася за 300 сделки, при които фирми и частни лица са купили на многократно под пазарните им цени земи от държавния горски фонд, които след смяна на предназначението им са поскъпнали неимоверно. Част от тях са препродадени, върху други има частни хотели или друга инфраструктура. За всички тях ще се водят съдебни дела, като агроведомството е поискало да му се опростят съдебните разходи по тези процеси. Било дадено устно потвърждение, че министерството няма да плаща такси и други разходи, но се чака и писмено потвърждение, каза Найденов. По думите му, там където е възможно, сделките ще се обявят за нищожни и държавата ще си върне терените, но ако върху тях има хотели или друга инфраструктура, ще се усложнят съдебните процеси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.