1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Възстановиха 40 хектара увредени гори на територията на Държавно горско стопанство - София

Възстановиха 40 хектара увредени гори на територията на Държавно горско стопанство - София

Снимка:

Инициативата е по проект "Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000"

40 хектара увредени гори на територията на Държавно горско стопанство - София, са възстановени по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000" по Програма LIFE+. Проектът е насочен към подобряване на състоянието на защитени горски местообитания и опазване на генетичния фонд на приоритетни видове от мрежата НАТУРА 2000, по който Изпълнителна агенция по горите е асоцииран бенефициент. Координиращ бенефициент по проекта е Горска семеконтролна станция - София, a другият асоцииран бенефициент е Сдружение „Инициативна група „Витоша".

„Липсата на възможност за възстановяване на горските екосистеми по естествен начин, както и заплахите от бъдещо влошаване на състоянието им налагат в районите с природозащитен статус да се реализират различни инициативи. Ето защо изпълнението на специфичните цели на настоящия проект е от изключителна важност" - каза инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на ИАГ, в приветствието си към участниците в проведената днес заключителна пресконференция и последно - седмо заседание на Управителния съвет на проекта.

Теодор Тодоров - координатор на проекта, запозна присъстващите с по-важните конкретни резултати от реализацията на проекта. „Извършената работа включва събиране и анализ на информация за увредените от природни бедствия гори в НАТУРА 2000 зони. Пилотните обекти за възстановяване на участъци от увредени гори на територията на ДГС София са избрани след консултации с лесовъди, експерти и посещения на терен", подчерта той.

Една от най-важните дейности е създаването на генна банка с хранилище за семена, която беше открита през април миналата година.

„В хранилището на генната банка вече се съхраняват семена от 21 горско-дървесни вида с европейска значимост, събирани от над 50 места в защитени зони. По време на работата по проекта в държавен горски разсадник „Локорско" са произведени близо 215 000 фиданки, които са използвани за залесителни дейности" - каза директора на Горска семеконтролна станция - София, инж. Свилена Божинова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.