1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. WWF внесе жалба срещу австрийската компания "Швайгхофер"

WWF внесе жалба срещу австрийската компания "Швайгхофер"

Компанията преработва големи количества незаконно добита дървесина от румънските гори и ги продава в целия ЕС

Последните европейски девствени гори се изсичат незаконно и се продават на потребителите из цяла Европа като биогориво и дървесина от най-големите ритейлъри на континента, съобщава WWF. Американската неправителствена агенция за екологични разследвания (АЕР) публикува нови данни за незаконните бизнес практики на австрийската компания „Холциндустри Швайгхофер“ в Румъния, където са запазени две трети от европейските девствени гори. Документът разкрива как „Швайгхофер“ преработва големи количества незаконно добита дървесина от румънските гори в полуготови дървени продукти и биомаса и ги продава в целия Европейски съюз, включително и на три български фирми. WWF внесе жалба във Федералното бюро по горите във Виена за нарушения на Регламента на ЕС за дървения материал и призова за пълно разследвание на обвиненията срещу „Швайгхофер“.

По-рано тази година се появи видеозапис със скрита камера, на който се виждаше камион, превозващ дървесина, добита от румънски национален парк без документи до фабрика на компанията. През последната година румънската организация „Зелени агенти“ разследва и разкри серия от случаи на нелегален или неустойчив дърводобив в националните паркове и други защитени територии.

Днешният доклад е резултат от двегодишно разследване, според което над 50% от дърводобивът в Румъния е незаконен, което включва нелегална сеч в национални паркове, гола сеч, свръхдобив, използване на фалшиви разрешителни и сечи в неправомерно реституирани земи. АЕР идентифицира и документира действителни случаи на незаконен дърводобив в горите и открива, че почти във всеки от тях дървесината отива към или се получава от заводите на „Швайгхофер“.

Директорът на „Зелени агенти“ Габриел Паун заявява: „По мое мнение структурите на организираната престъпност подпомагат потока на нелегална дървесина от Румъния към европейските и глобални пазари. Последният незасегнат обширен горски масив в Европа е заложен на карта, както и две трети от неговите девствени гори, които са дом на най-голямата популация кафяви мечки, вълци и рисове в дивата природа.“

"Швайгхофер" има 400-годишна история в Австрия, а на румънския пазар стъпва през 2002 г. Според доклада на АЕР компанията е причинил сериозни щети на мебелната индустрия в Румъния като е повишавал цените и е изкупувал запаси от дървесина, а установяването й в страната е коствало на Румъния загубата на 50 000 работни места. „Швайгхофер“ източва печалбите си чрез мрежа от фирми, оглавявани от една частна фондация, „Швайгхофер Приватщифтунг“, регистрирана в Австрия, чрез която получава значителни данъчни облекчения.

Разследването на АЕР разкрива, че „Швайгхофер“ е приемала незаконно добита дървесина, че е основна движеща сила в незаконните сечи в румънските гори и че е лъгала за своите източници през последното десетилетие, създавайки си имижд на екологично отговорна компания.

Според твърденията на компанията горите й са сертифицирани по FSC, всичките й доставки произлизат от контролирани от PEFC източници и тя отказва да ползва дървесина от националните паркове. На практика обаче по-малко от 2% от доставките й произлизат от FSC сертифицирани гори, а останалото количество идва от над 1000 различни дърводобивни фирми, много от които са в процес на разследване или на съдебни дела за нелегална дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.