1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Язовир „Тича” е един от най-популярните язовири в Североизточна България

Язовир „Тича” е един от най-популярните язовири в Североизточна България

Бреговете на водоема са силно замърсени

Един от най-популярните водоеми в Североизточна България, като обект за любителски риболов, е язовир „Тича”. Той е посещаван от любители-риболовци от цялата страна. Това каза пред радио „Фокус„ инж. Божидар Стойков, директор на териториално звено "Рибарство и контрол" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той поясни, че често риболовните излети край водоема се правят от жители на Пловдив и много други отдалечени градове от другия край на България. Нерядко риболовците престояват на водоема с дни, като самият язовир е известен в средите на риболовците и е обект на любителски и спортен риболов ежегодно.

Във водоемът е хващана и риба с внушителните размери от над 150 кг. Божидар Стойков поясни, че лошото към момента, са тоновете отпадъци оставени след риболовни излети, които замърсяват водите на водоема. Бреговете на яз. „Тича” са силно замърсени, каза Стойков. По неговите думи основният проблем, за който трябва да се говори, са силно замърсените брегове на водоемите в региона. Божидар Стойков заяви, че има реална опасност тези тонове отпадъци, замърсяващи бреговете, да слязат във водата и да я замърсят в сериозен мащаб, като се има предвид, че яз. „Тича” е питеен водоизточник и се очаква покачване на равнището на водата през този сезон, което представлява реална опасност от силно замърсяване на питейната вода.

Стойков призова всички любители-риболовци да почистват местата, на които отсядат по време на риболовни излети. По този начин ще могат да се опазят, ползват и стопанисват водоемите по-дълго, каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.