1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 1 017 обекта за производство и търговия с хранителни добавки е проверила БАБХ

1 017 обекта за производство и търговия с хранителни добавки е проверила БАБХ

Издадени са 63 предписания

През месец юни инспектори от всички Областни дирекции по безопасност на храните в страната провериха 1 017 обекта за производство и търговия с хранителни добавки. Между тях 52 за производство, 99 за търговия на едро, 866 за търговия на дребно и 204 аптеки и дрогерии.

Целта на проверката бе да се установи съответствието на дейността с действащото законодателство. Като цяло, сградовият фонд и оборудването съответстват на действащото европейско и национално законодателство. Хранителните добавки са включени в служебната база данни, съхраняват се при необходимите условия и са в срок на реализация. Документите, придружаващи хранителните добавки съдържат необходимата информация, за да осигурят възможност за тяхното проследяване.

Установени са и несъответствия, за което са издадени 63 предписания, от които 28 за спиране реализацията на хранителни добавки.

В Добрич са спрени 11 опаковки „Родосорб“, съдържащ неразрешен минерал - клиноптилолит. В София са спрени 11 опаковки „Цинк + Биотин“, съдържащ цинк над  максимално допустимите количества и 38 опаковки „Витамин С Лемон“ без етикет на български език. В Хасково са спрени 3 опаковки „Цинк“ и 4 опаковки „ЗМА“, съдържащи цинк над максимално допустимите норми. Големи количества хранителни добавки са спрени в от Областна дирекция по безопасност на храните град Ловеч – 8 228 броя „Рибено масло“, където вложената суровина е с изтекъл срок на годност и 2 927 броя „Лецевит“, поради липса на придружаваща документация за произход на вложените суровини, невалиден е и срокът им на годност към датата на производство в обект за производство и пакетиране на хранителна добавка на фирма „Фитофарма“ ЕООД в село Орешак, община Троян.

Съставени са 4 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 3 заповеди за спиране реализацията на хранителни добавки.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.