1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 15 март - Световен ден на потребителите

15 март - Световен ден на потребителите

Все още има огромна разлика в устояването на потребителските права в останалите страни от ЕС и България

15 март е обявен за Световен ден на потребителите. По този повод от организацията "Активни потребители" коментираха обобщени данни за покупателните възможности на българите както и изследването на Европейската комисия "Индекс на потребителските пазари", което по традиция се провежда два пъти годишно. Цифрите сочат, че 55,5 процента от населението у нас е с мизерни материални възможности.

Въпреки това през последните години гражданите все по-често се интересуват от своите права като потребители и като част от европейската общност, разясни председателят на организацията Богомил Николов, предаде Дарик. Все още има огромна разлика в устояването на потребителските права в останалите страни от ЕС и България. Във Франция за 2009 година има заведени 3 700 дела от страна на недоволни клиенти. У нас съдебните искове са били едва седем.

"До края на месеца предстои да бъдат изнесени резултатите от проведените проверки на 19 марки сирена. През месец април ще бъдат направени тестове на киселото мляко - един от основните символи на България", допълни Богомил Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.