1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 16 октомври - Световен ден на прехраната

16 октомври - Световен ден на прехраната

Да се замислим за проблемите, свързани с прехраната, глада, лошото хранене и бедността

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), в деня на създаването и - 16 октомври 1945 година.

Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.
Целта на Световния ден е да постави на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, глада, лошото хранене и бедността.

Правото на прехрана е основно човешко право и необходимо условие за оцеляване и нормален живот.
Освен съставът и произходът на храните, значение имат и начинът, по който ги приготвяме и най-вече правилното им съчетаване. Правилата са елементарни, лесни за приложение и най-вече не ни лишават от никоя от любимите ни храни. Просто трябва да ги комбинираме по подходящ начин и приготвяме здравословно – без мазнини, без пържене и в подходящи съдове.

Всички знаем,че храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма и въпреки, че съвременните хора са информирани в голяма степен, те знаят правилата, но не ги спазват.
Националната здравна политика в областта на храните и храненето на населението в България е свързана с подобряване здравето и храненето и намаляване риска от различни заболявания.
Препоръчително е спазването на няколко основни правила, за да бъдем по- дълго здрави:

  • разнообразие при избора на хранителни продукти;
  • прием на по-малко количества храна, но по-често;
  • консумация на достатъчно белтъчини;
  • ограничаване на мазнини и пържени храни;
  • ограничаване на захарта и захарните изделия;
  • ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
  • намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;
  • прием на достатъчно вода и течности за деня;
  • избягване употребата на алкохол;
  • правилна обработка на храната;
  • поддържане на здравословно тегло и физическа активност всеки ден.


По случай отбелязването на 16 октомври – Световния ден на прехраната, Българската хранителна банка ще популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи. Безплатни прожекции на документалния филм „Taste the Waste“, информационни кампании, доброволчески акции и проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение – са акцентите в програмата на СЕДМИЦАТА НА ПРЕХРАНАТА НА БХБ.
„Ежегодно в ЕС се разхищават 90 милиона тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността“ - казва Цанка Миланова, изпълнителен директор БХБ. – „Нашата работа не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време. През 2013 г. БХБ събра над 260 тона храна, с които бяха подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година организирахме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия и продължаваме да се грижим за хората в нужда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.