1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 25% от опаковката с надпис, ако продуктът е с ГМО

25% от опаковката с надпис, ако продуктът е с ГМО

Снимка:

Това заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов

25% от повърхността на опаковката трябва да бъде покрита с надпис, че храните в нея съдържат генномодифицирани организми, а цветът му трябва да констрастира с фона, ако съдържанието на ГМО е повече от 0,9%. Това обясни директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от bTV.

По думите му в България такива продукти обаче не се продават. При 100 проверени е установено, че нито в един няма повече от 0,9% ГМО. Преди време имало нарушение с колбаси и вафли. Неотдавна обаче стана ясно, че 100 000 тона генномодифицирана соя влиза на територията на България за нуждите на българската хранително-вкусова промишленост и земеделието.

ЕК е възложила на Европейския орган по безопасност на храните в Парма проверката на такива храни, които се внасят в ЕС, посочи Войнов. Причината е, че вносът обикновено е от трети страни и те се изследват два пъти: на влизане на първа европейска граница и след това в България.

По думите на д-р Йордан Войнов в българското законодателство са заложени много по-рестриктивни стандарти, отколкото в европейското. Същото се отнася и за млечните продукти с растителни мазнини, добави директорът на хранителната агенция. От 1 януари на опаковките им ще пише, че са продукти, имитиращи млечните.

Директорът на БАБХ обясни, че продукти, съдържащи растителни мазнини, няма да могат да бъдат наричани например кашкавал и сирене и трябва да бъдат отделени от млечните продукти.

От 20 януари влиза също така и наредбата за птичите продукти, където се забранява влагането допълнително на вода, каза още д-р Йордан Войнов. Според нея съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, трябва да бъде до 4.3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.