1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 58 кг свинско месо с трихинелоза установиха в Бургас

58 кг свинско месо с трихинелоза установиха в Бургас

Месото е от отстрел, извършен на територията на ловно стопанство Несебър

Около 58 кг свинско месо с установена трихинела спиралис е било унищожено в екарисажа във Варна, съобщи за Радио „Фокус” д-р Даниела Кепекова, директор на Областната агенция за безопасност на храните - Бургас.

Месото е от отстрел, извършен на територията на ловно стопанство Несебър. Задължение на всеки ловец е свинското месо преди консумация да се изследва за трихинелоза. Ловецът абсолютно доброволно е направил това, като е декларирал, че никой не е консумирал от месото. „Консумацията на каквото и да свинско месо задължително се изследва преди да се консумира. Никаква термична или каквато и да е обработка не ни спасява, ако месото е заразено, и то трябва задължително да се унищожи”, обясни д-р Кепекова като допълни, че заболяването е опасно и се предава чрез месото.

Иначе активният контрол от страна на БАБХ-Бургас продължава, като и за миналата седмица направените проверки са 320 на обекти от търговска мрежа и заведения за обществено хранене. 202 са издадените актове за установяване на административно нарушение.

Д-р Кепекова обясни, че все още има обекти, които работят без разрешителни по закона за храните, такива които не спазват хигиенните изисквания и такива които предлагат продукти без необходимите търговски документи, за които са съставени актове по закона за храните предимно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.