1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 675 кг храни с изтекъл срок на годност са насочени за унищожаване

675 кг храни с изтекъл срок на годност са насочени за унищожаване

През януари БАБХ провери 313 обекта

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани и насочи за унищожаване 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през месец януари 2020 година. От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински.

Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София – област и София – град са проверили 313 обекта, издадени са 2 акта и 29 предписания за открити нарушения.

Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти продължава до края на зимния туристически сезон – 15 март 2020 година. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата “all inclusive”.

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните. При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.