1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 73% от пилетата във Великобритания са реагирали положително на тестовете за наличие на бактерията кампилобактер

73% от пилетата във Великобритания са реагирали положително на тестовете за наличие на бактерията кампилобактер

Взети са повече от 4000 проби от пресни и охладени цели пилета

Близо три четвърти от пилетата във Великобритания са реагирали положително на тестовете за наличие на бактерията кампилобактер. Изследването е извършено от Агенцията по хранителни стандарти в Обединеното кралство, съобщава сайта FооdNavigator.

Пробите са взети в периода между февруари 2014 г. и март 2015 г. и показват, че 73% от пилетата дават положителен резултат при теста за наличието на патогена. Взети са повече от 4000 проби от пресни и охладени цели пилета. Бактерията кампилобактер живее в пилешките черва и не представлява сериозна опасност за здравето на човека, но тя е най-честата причина за хранителни отравяния. Производителите  и търговците предприемат мерки за подобряване на температурната обработка и осигуряване на нови опаковки.

Междувременно са били регистрирани стотици хиляди лабораторно потвърдени случаи на кампилобактериоза. Според британската Агенцията по хранителни стандарти около 280 000 души годишно се разболяват от бактерията. Целта е да се намали наполовина броят на случаите. Някои супермаркети са подели кампания „Направи пилето безопасно". Те ще предприемат действия в рамките на цялата верига на доставки, за да се сведе рискът до минимум.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.