АЗПБ е против увеличението на акциза върху твърдия алкохол

От асоциацията предлагат да бъдат увеличени количествата ракия, които се произвеждат за домашно потребление и не се облагат

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) е против увеличението на акциза върху твърдия алкохол. Това гласи изпратена до БТА позиция от главния секретар на асоциацията Ивайло Тодоров по повод на обсъжданите в парламентарната Комисия по бюджет и финанси промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Ако депутатите решат все пак да повишат налога върху твърдия алкохол, от АЗПБ предлагат да бъдат увеличени количествата ракия, които се произвеждат за домашно потребление и не се облагат. В момента производителите на домашна ракия, които дестилират до 30 л годишно, са освободени от акциз. Сега има много земеделци, които отглеждат лозя и произвеждат над 30 л ракия годишно и плащат акциз, но производството им не е промишлено и продават много малка част от продукцията си.

В случай че налогът за тези земеделци се повиши, те ще преминат към сивия сектор, смятат от АЗПБ. Причината е, че земеделците няма да могат да плащат високия акциз и ще започнат да укриват част от продукцията си и да я пласират нелегално. Според официални данни на земеделското министерство, малките производители на домашен алкохол са около 1600, но статистиката на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) сочи, че те са над 9 хил. Всички тези производители продават около 50 хил.т ракия годишно на българския пазар нелегално, извън всякакъв контрол. По данни на камарата около 162 млн. лв. е размерът на невнесените акцизи от тези производители.

Официалната статистика на земеделското министерство сочи, че всяка година се събират между 420 и 450 хил. т грозде, от които 20-30 хил. т са за прясна консумация. Половината от останалото количество се купуват от легалните производители, а другата половина - или 200 хил. т, се усвояват от сивия сектор. От АЗПБ твърдят, че ако депутатите увеличат количеството необлаган алкохол, ще има увеличение на приходите от акцизи в хазната и контролът върху производството ще е по-ефективен. Те дават за пример Австрия, където по закон в срок от шест месеца в годината земеделските производители могат да продават собствената си продукция, както в сурово, така и в преработено състояние, без да плащат акцизи и данъци.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.