1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ състави 19 акта и възбрани 65 килограма храни и други продукти в детски заведения

БАБХ състави 19 акта и възбрани 65 килограма храни и други продукти в детски заведения

Извършени са близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли

Българската агенция по безопасност на храните състави 19 акта и възбрани 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио. Извършени са близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Инспекциите са осъществени на територията на цялата страна за период от 1 месец.
 
В резултат на установени несъответствия са съставени 19 акта и са издадени 197 Предписания. Най-честите нарушение са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване на изискванията на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните предлагани в детските заведения и училищата и неправилно въведени, разработени и прилагани системи за управление безопасността на храните. По време на инспекциите са възбрани 65 килограма храни, 25 буркана с лютеница и 6 литра слънчогледово олио, които на се отговаряли на изискванията за качество и са пренасочени за реализация в търговската мрежа.
 
Припомняме, че според Наредба 9 всички храни, които се предлагат на децата и за тях има утвърден стандарт трябва да бъдат произведени по него. Продуктите трябва да отговарят на Български държавен стандарт (БДС) за млечните продукти, утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно „България“, браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“.
 
През учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца, ще бъдат проверявани по официалния планов контрол, който извършва Българска агенция по безопасност на храните. За сравнение по време на тематичната проверка миналата учебна година са съставени 13 Акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 Предписания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.