1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българското кисело мляко е ключът за борбата с раковите болести

Българското кисело мляко е ключът за борбата с раковите болести

Ежедневно българите приемат 1,5 тона бактериална биологична маса

Ключът за борбата с раковите болести може би се крие в българското кисело мляко. Това съобщи пред журналисти в Смолян микробиологът проф. Христо Чомаков. Той информира, че при атакуване на 100 ракови клетки с бактерията Лактобацилус булгарикус са умрели 82 от тях, което наистина е уникален резултат. Професорът отбеляза, че ежедневно българите приемат 1,5 тона бактериална биологична маса, каквато се съдържа в млякото, а годишно приемът е около 400-500 тона.

Чомаков счита, че държавата трябва спешно да се намеси и да разработи програми за здравословно хранене, тъй като некачествените храни допринасят за ниската продължителност на живота в България, като тя е най-ниска от всички останали страни в ЕС и е 69 г. Според него е нужна специална агенция, която да следи за качеството на храните и от какво са произведени те, тъй като в момента контролът е доста занижен. Според него България може да се поучи в тази сфера от опита на Япония, която след въвеждането на Агенция, която да следи за храните столетниците вече са нараснали на 40 000.

Професорът твърди още, че по принцип нашето кисело мляко не се харесва в Европа, тъй като повечето европейци харесват сладките млека и добавят захар. Захарта обаче убива бактериите и така млякото става нездравословно. Проф. Чомаков каза още, че е необходима и по-силна държавна политика по отношение на животновъдството, защото кравите и овцете намаляват постоянно, особено в планините, а тяхното мляко е най-полезно. Според него е нужно да се даде финансова помощ от страна на държавата за планинско животновъдство, тъй като в планината всички е по-трудно и скъпо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.