Това е поредното научно доказателство за полезността на червеното вино
Учени от Италия са изследвали антибактериалните свойства на червеното вино и са установили, че то може да унищожава вредни за зъбите бактерии в устната кухина. Проучването, публикувано в Food Chemistry journal, е проведено с вино, чийто алкохол е премахнат. Знае се, че алкохолът има антибактериални качества, но изследователите са решили да проверят свойствата на самото вино без етанола.
Получените резултати показват, че червеното вино, дори и безалкохолно, може да предпазва зъбите от опасните бактерии (Streptococcus mutans), които се хранят със захари и допринасят за деминерализацията на зъбния емайл. Това е поредното научно доказателство за полезността на червеното вино, което намалява риска срещу много болести - от сърдечно-съдови, неврологични проблеми и рак.