1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Червеното вино, шоколадът и ягодите предпазват от диабет

Червеното вино, шоколадът и ягодите предпазват от диабет

Снимка:

Флавоноидите могат да осигурят защита срещу широк спектър от заболявания

Червеното вино, шоколадът и ягодите помагат да се предпазите от диабет. Проучване установи, че високото съдържание на флавоноиди в ягодите могат да регулират нивата на кръвната захар и да предпазват от развитие на диабет тип 2. Флавоноидите са антиоксидантни съединения, открити в растения, чай, червено вино и шоколад, които могат да осигурят защита срещу широк спектър от заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, хипертония, някои видове рак и деменция, отбелязва БГНЕС.

Специалистите твърдят, че защитният ефект се дължи на по-високото съдържание на антоцианини, които можете да откриете в ягодите, касиса, къпините и боровинките. Изследователи от Университета на Източна Англия и Кралския колеж в Лондон показват, че високите дози на антоцианини са свързани с по-ниска инсулинова резистентност и по-добро регулиране на кръвната захар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.