1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Д-р Венцеслава Тасева: Нарушение е хранителните добавки да съдържат здравни компетенции

Д-р Венцеслава Тасева: Нарушение е хранителните добавки да съдържат здравни компетенции

Резултатите от започналата през миналия месец мащабна проверка на хранителните добавки ще станат известни в края на март

Дълги години никой не се занимавал с производителите и разпространителите на хранителни добавки у нас и те не са свикнали на правилата на играта. Този извод се е наложил след кръгла маса, на която са присъствали представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Асоциацията на търговците на хранителните добавки, съобщи пред БТА заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Венцеслава Тасева.

Резултатите от започналата през миналия месец мащабна проверка на хранителните добавки в цялата страна, все още продължава и резултатите от нея ще станат известни в края на март, добави тя. На базата на констатациите, БАБХ ще излезе с предложения за конкретни законодателни промени

"Най-често срещаното нарушение е, че хранителните добавки съдържат здравни компетенции. В голямата си част в тези реклами се акцентира върху това, че дадени хранителни добавки лекуват определени заболявания, намаляват теглото ни, отказват ни от цигарите и т. н. Така на практика хората купуват измамна надежда, че това ще им помогне. А истината е, че единствено лекарството ще може да помогне, коментира Тасева.

Според нея проверките са комплексни, като се разглеждат съпътстваща документация, сертификатите за внос, както и условията, при които се произвеждат добавките. "Проверяваме съпровождащите продукта - протоколи за анализ и сертификат. Те точно дават състава и видовете. След това правим съпоставка с етикета", казва още Тасева.

Според нея фактът, че даден продукт е произведен в чужда страна не го прави задължително редовен. "И там има нарушения, както и у нас. Това, че дадена хранителна добавка е произведена в Германия и е етикетирана коректно по отношение на състава, вида и дневния прием, не винаги означава, че всичко е наред", казва заместник-изпълнителният директор на БАБХ.

Венцеслава Тасева посочва, че хранителната добавка обикновено е с много малко съдържание на витамини и микроелементи и части от растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.