1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Данъчната политика на ЕС предвижда повишаване на акциза върху алкохола

Данъчната политика на ЕС предвижда повишаване на акциза върху алкохола

Мярката има за цел да намали алкохолизма

Европейската комисия предпочита повишаване на акциза върху алкохола пред поставянето на минимална цена на алкохолните напитки по повод започналия във Великобритания дебат по темата, чиято цел е страната да се пребори с алкохолизма, предаде EurActiv.

В началото на седмицата британското правителство предложи да въведе в Англия и Уелс минимална цена от 40 пенса за единица алкохол – съдържанието чист алкохол в една напитка. В бутилка вино например се съдържат десет единици, в бутилка светла бира – три. Целта е да се намали броят на хората, които се напиват, предизвикват размирици и се озовават в болницата.

По този начин британските власти искат да прекратят промоциите на по-евтин алкохол в супермаркетите, като според тях промените няма да засегнат продажбите в заведенията за алкохол, тъй като тях цените са по-високи.

Според говорител на Еврокомисията по-късно тази година ще бъде представена стратегия на Европейския съюз за алкохола. "От гледна точка на данъчната политика на ЕС комисията смята, че минималните акцизни нива са за предпочитане пред минималните цени на алкохола", обясни той.

Говорителят подчерта, че повишаването на цената на алкохола е само една от възможните мерки за намаляване на вредите, причинени от прекомерната му употреба.

Консумацията на алкохол във Великобритания се е удвоила от 50-те години на миналия век. Миналата година в страната под влияние на алкохола са станали един милион престъпления, а в резултат на това в болница са били приети 1.2 милиона души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.