1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Доц. д-р Митко Лалев: У нас няма ферми за угояване на пуйки

Доц. д-р Митко Лалев: У нас няма ферми за угояване на пуйки

Една от причините е, че българинът яде тези птици само по Коледа

Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа ще се предлагат и румънски, но качеството е в българските, казва в интервю за БТА завеждащият секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Митко Лалев. Родното производство е символично, но пък птиците се отглеждат с истински фуражи, без ГМО и без използването на отпадъчни продукти. "Животните се хранят само с натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри", категоричен е експертът.

В отговор на въпрос доц. д-р Митко Лалев посочва, че няма забрана за използването на ГМО продукти при отглеждането на птици, но би било коректно, това да се обозначи на етикета, което не се прави. "Аз обаче съм притеснен от друго - защо вносните пуйки имат по 36 месеца срок на годност, а българските пуйки - са едва с 9 месеца срок", казва експертът.

Според доц. д-р Лалев българските птици ще покрията максимум до 5% от търсенето. Той посочва, че у нас няма ферми за угояване на пуйки. Една от причините да няма родно масово производство на пуйки е, че българинът яде тези птици само по Коледа. Според експерта оптималното тегло за птица, която ще се пече цяла, е 5-6 килограма.

Според неговите изчисления себестойността на една пуйка, с цените на фуражите у нас, е 7 лева за килограм, на дребно. В търговската мрежа обаче те масово се предлагат за 6 лв/кг.

Запитан кое месо е за препоръчване за коледната трапеза пуйка, патица или гъска, доц. д-р Митко Лалев казва, че категорично е за пуйката. "Месото е с много високо съдържание на протеини и много ниско съдържание на мазнини. Това я прави малко по-суха, за разлика от гъската и патицата, например, но при тях вкусът е за сметка на многото мастни отлагания. Така че от гледна точка на здравословно и диетично хранене за намаляване на лошия холестерол, пуешкото е незаменимо. До него бих поставил и заешкото месо, особено за възрастни хора, тези на умствения труд", обобщава завеждащият секция "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Митко Лалев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.