1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Две български компании са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо

Две български компании са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо

Снимка:

На двете фирми ще бъдат наложени максималните разрешени глоби - по 10 000 лв.

В четири от общо 25-те проби на месни продукти за наличие на конско месо вместо телешко са положителни, като въпросните колбаси са произведени в две предприятия, каза по радио "Фокус" изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той допълни, че започва изтегляне на колбасите от търговската мрежа.

Войнов уточни, че според резултатите продукти с конско вместо телешко месо са произвеждали компаниите "Мес-Ко" – Петрич, и "Бони" в Карлово. На двете фирми ще бъдат наложени максималните разрешени глоби - по 10 000 лв. Тепърва обаче ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.

Войнов добави, че пробите са изследвани в лаборатория в Германия. Директорът на агенцията за безопасност на храните уточни, че за проверка е изпратена втора партида от 25 проби. "Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби", поясни Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.