1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК прие нова законодателна уредба относно безопасността при използването на хранителни добавки

ЕК прие нова законодателна уредба относно безопасността при използването на хранителни добавки

Снимка:

Прозрачността ще бъде сред основните ползи

Скоро използването на добавки в храните ще бъде още по-безопасно и по-прозрачно благодарение на два нови законодателни акта, които прие Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Днешният ден е особено важен за усилията ни да повишим безопасността на храните в Европейския съюз“, заяви комисарят за здравеопазването и потребителите Джон Дали. „Приемането на двата регламента за добавките ще даде по-големи възможности и на гражданите, и на промишлеността, защото всички заинтересовани вече ще могат по-лесно да установяват точно кои добавки са разрешени в различните храни“, допълни той. „Казано накратко — ще имаме по-добре информирани граждани и същевременно хранителна промишленост на Съюза, която разполага с необходимите инструменти, за да предлага иновативни и безопасни продукти“, посочи в заключение комисарят Дали.

С двата регламента се създават два нови списъка. Първият се отнася до добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. Списъкът, който съществува и като онлайн база данни (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна.

Вторият списък касае добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Прозрачност

Прозрачността ще бъде сред основните ползи от новото законодателство. Отсега нататък разрешените употреби на добавките ще бъдат изредени по категориите храни, към които могат да се добавят. Комисията счита, че това е важно подобрение спрямо старите списъци, които бяха разпръснати в няколко приложения на три различни директиви.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.