1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК въведе още по-строги мерки за вноса на някои храни от Индия, Китай, Индонезия и Нигерия

ЕК въведе още по-строги мерки за вноса на някои храни от Индия, Китай, Индонезия и Нигерия

Продуктите ще подлежат на засилен мониторинг за токсини

Европейската комисия въведе още по-строги мерки за вноса на някои храни от Индия, Китай, Индонезия и Нигерия, съобщава agronovinite.com. Освен рутинния контрол по границите на общността има списък с храни, които подлежат на засилен мониторинг за токсини. Към списъка са добавени индийско орехче и броколи от Китай, както и индийско орехче от Индонезия, за които има подозрения, че може да съдържат пестициди и афлатоксини.

Заради множество нарушения през 2012 г. по-строги условия са въведени за внос на фъстъци от Гана и Индия, бамя и листа на къри от Индия и семена за диня от Нигерия. При внос те трябва да бъдат придружени с резултати от проби и анализи и от здравен сертификат, проверени от упълномощени представители в страната на произход. От списъка са извадени фуражни добавки и премикси от Индия, чили чушки от Перу, лют червен пипер.

Миналата година в ЕС са били доставени 71 000 пратки с храни от неживотински произход. При взетите проби 7.1% са се оказали в нарушение на европейското законодателство и достъпът им до пазара на Съюза е бил спрян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.