1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Еко-комисията в ЕП е против оловото в PVC-продукти

Еко-комисията в ЕП е против оловото в PVC-продукти

Oловото е силно отровна субстанция и може сериозно да увреди здравето на хората, дори в минимални концентрации

С голямо мнозинство Комисията по околна среда в Европарламента отхвърли предложение на Европейската комисия относно тежките метали. По-конкретно - наличието на олово в продукти от поливинилхлорид (PVC).

Народните представители са на мнение, че предложените от Комисията промени в нормите за съдържание на олово не са годни да защитят околната среда и здравето на хората, което би трябвало да бъде на първо място според предписанията на европейския регламент за химикалите.

Европейската комисия предлага съдържанието на олово в продукти от поливинилхлорид, познат като ПВЦ, да бъде максимум 0,1 процента от общото тегло и въвежда две нови дерогации със срок от 15 години. Едната разрешава концентрация на тежкия метал от 2 на сто в твърди ПВЦ-изделия, а другата – максимум 1 процент в меки и гъвкави продукти. В своята резолюция евродепутатите напомнят, че оловото е силно отровна субстанция и може сериозно да увреди здравето на хората, дори в минимални концентрации. В документа се казва, че предложението на Европейската комисия не отговаря на изискванията за безопасност и се подчертава, че на пазара има алтернативни на ПВЦ материали.

Резолюцията бе приета с 42 срещу 22 гласа при 4 въздържали се. През февруари тя ще влезе за гласуване в пленарната зала и ако бъде приета преди крайния срок на 27 февруари, Европейската комисия трябва да я оттегли.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.