1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана на етикетите

Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана на етикетите

Алергените влизат в менюто на ресторантите

Енергийната стойност на храните ще бъде задължително изписана до последната калорийка на етикетите, след като влезе в сила новото европейско законодателство. Публикуването му ще стане през този месец, уточни за вестник „Монитор" зам. изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева.

В началото на юли Европейският парламент прие нови правила в областта на етикетирането на храните. Това е общностен регламент, който е директно приложим от всички страни членки на общността и не е нужно да бъде въвеждан в национални актове и български наредби.

В бъдеще потребителите ще виждат в таблици енергийната стойностна продукта - мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки, които са определящи, ако потребителите имат нужда да вземат мерки за своето здравословно състояние.

Увеличава се и размерът на буквите - един основен проблем на потребителите досега. Към момента купувачите в целия Европейски съюз срещат трудности при разчитането на етикетите, защото всичко е написано с дребни буквички. Някои от веригите имат в магазините си лупи, за да могат клиентите им при нужда да разчетат какво е написано. Това обаче не е нормалният начин за поднасяне на тази важна информация. Затова е предвидено размерът на буквите да бъде 1,2 милиметра

Освен това нова информация е произходът на суровините. По сега действащото законодателство произход се упоменава само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса - говеждо, свинско, козе, птиче, уточни д-р Тасева.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.