Предложението е одобрено от представители на отделните страни членки
Като част от мерките за затягане на контрола върху храните ЕС ще въведе обозначение за произхода на прясно, охладено и замразено непреработено месо. Това информира порталът agrarheute.com. От април 2015 година подобно обозначение ще се въведе и за останалите видове месо - птиче, свинско, козе и овче. Както е известно до момента обозначението за произход беше задължително само за говеждото месо.
Предложението на ЕК задължително обозначаване на произхода беше одобрено в четвъртък от представителите на отделните страни членки. Така на етикетите задължително ще се посочва основно страната, в която е угоявано дадено животни и името на държавата, където е дадено за преработка. Какво се има предвид под „основно“ зависи от вида, възрастта и теглото на животното. За свинете, които са на възраст над 6 месеца, са задължителни първите четири месеца, за животните с тегло над 80 килограма, трябва да се посочва името на страната, в която те са угоявани до 30 килограма. В противни случаи ще се посочва страната на раждане на животното. За птиците ще е решаващ последният месец на угояване, а за младите птици - мястото, където е започнало угояването. За овцете и козите определящи са последните шест месеца на отглеждането им, пише agrotv.bg.
За разлика от обозначението за произход на говеждото месо, при останалите видове месо няма да е задължително посочването на родното място, в случай че може да се докаже, че животното е родено, отгледано и дадено на месопреработвателната индустрия в една и съща страна, то тя ще фигурира под понятието „произход“.Ако мястото на развъждане не е основно, то може да се добави. Освен това за птичето месо трябва да присъства обозначението „угоявано в ЕС“ или „угоявано извън ЕС“.
От тази разпоредба незасегната остава преработвателната индустрия, тъй като през тази седмица се очаква докладът на експертите за евентуално обозначение на произхода. Ако се задължат и преработвателите да посочват произхода на месото в техните продукти, това може да оскъпи с до 50% производствените им разходи. По-малко би било увеличението на разходите, ако се въведе схемата за произход на месото от ЕС или извън ЕС.