1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС ще въведе обозначение за произхода на прясно, охладено и замразено непреработено месо

ЕС ще въведе обозначение за произхода на прясно, охладено и замразено непреработено месо

Предложението е одобрено от представители на отделните страни членки

Като част от мерките за затягане на контрола върху храните ЕС ще въведе обозначение за произхода на прясно, охладено и замразено непреработено месо. Това информира порталът agrarheute.com. От април 2015 година подобно обозначение ще се въведе и за останалите видове месо - птиче, свинско, козе и овче. Както е известно до момента обозначението за произход беше задължително само за говеждото месо.

Предложението на ЕК задължително обозначаване на произхода беше одобрено в четвъртък от представителите на отделните страни членки. Така на етикетите задължително ще се посочва основно страната, в която е угоявано дадено животни и името на държавата, където е дадено за преработка. Какво се има предвид под „основно“ зависи от вида, възрастта и теглото на животното. За свинете, които са на възраст над 6 месеца, са задължителни първите четири месеца, за животните с тегло над 80 килограма, трябва да се посочва името на страната, в която те са угоявани до 30 килограма. В противни случаи ще се посочва страната на раждане на животното. За птиците ще е решаващ последният месец на угояване, а за младите птици - мястото, където е започнало угояването. За овцете и козите определящи са последните шест месеца на отглеждането им, пише agrotv.bg.

За разлика от обозначението за произход на говеждото месо, при останалите видове месо няма да е задължително посочването на родното място, в случай че може да се докаже, че животното е родено, отгледано и дадено на месопреработвателната индустрия в една и съща страна, то тя ще фигурира под понятието „произход“.Ако мястото на развъждане не е основно, то може да се добави. Освен това за птичето месо трябва да присъства обозначението „угоявано в ЕС“ или „угоявано извън ЕС“.

От тази разпоредба незасегната остава преработвателната индустрия, тъй като през тази седмица се очаква докладът на експертите за евентуално обозначение на произхода. Ако се задължат и преработвателите да посочват произхода на месото в техните продукти, това може да оскъпи с до 50% производствените им разходи. По-малко би било увеличението на разходите, ако се въведе схемата за произход на месото от ЕС или извън ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.