1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС търси нови методи за решаване на проблема с микрочастиците пластмаса в храните

ЕС търси нови методи за решаване на проблема с микрочастиците пластмаса в храните

Според данни на ООН през миналата година в морските басейни е имало около 51 трилиона микрочастици

Нови методи за решаване на проблема с микрочастиците пластмаса в храните търси Европейският съюз, след като такива бяха открити в различни продукти. Присъствието им в храната поражда сериозни опасения за общественото здраве.

Наличието на частиците, които са с размер под 5 милиметра, се дължи на различни причини, като изпирането на синтетични материи, или при триенето на автомобилните гуми по пътната настилка. Други източници са козметични и хигиенни продукти, както и разпадането на по-големи пластмасови изделия.

Голяма част от тези микрочастици попадат в моретата и океаните, отчитат еколози и учени от цял свят. Според данни на ООН през миналата година в морските басейни е имало около 51 трилиона микрочастици, близо 500 пъти повече от звездите в нашата галактика.

Морските животни поглъщат тези частици и те се натрупват в техните организми, откъдето могат да попаднат и на трапезата на хората. При наскоро проведени проверки микрочастици бяха открити в чешмяна и бутилирана вода, както и в продукти като бира и мед. Доколко те вредят на здравето ни, все още не е съвсем ясно.

В борбата си срещу замърсяването Европейският съюз одобри през септември тази година стратегия за пластмасовите продукти, която цели да насърчи рециклирането на пластмасови отпадъци. Освен това депутатите от Европарламента призоваха Комисията до 2020 година да предложи забрана на съзнателното добавяне на микрочастици в продукти. Те поискаха и мерки срещу отделянето на микрочастици от платове, автомобилни гуми, бои и фасове. През октомври евродепутатите подкрепиха и забрана за еднократни пластмасови продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.