1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евростат: България е сред евтините страни

Евростат: България е сред евтините страни

Оказва се, че цените у нас са отлични за любителите на кафето например, но пък захарта "нагарча"

Статистическата служба Евростат обяви интересни данни за ценовите различия между държавите на Стария континент. Очаквано България е сред евтините страни, но има и изненади. Оказва се, че цените у нас са отлични за любителите на кафето например, но пък захарта "нагарча". Ако сте пушач, Великобритания е опасна за вашето финансово здраве, а ако пиете повечко бира, Исландия може да се окаже разорителна дестинация, показва още проучването.

При някои стоки и услуги разликите не са големи, но при други са направо драстични. Ето пример: килограм филе от пилешки гърди струва 3.92 евро в Полша, в България е средно 5.22, в Белгия е 11.69, във Финландия - 13, а в Люксембург - 14.50 евро. Подобен е и случаят със зехтина. Бутилка от литър в Испания струва средно 2.68 евро, в Гърция - 5.32, в Белгия - 11.69, а в Люксембург надхвърля 14 евро. У нас цената на зехтина е далеч от най-ниските - литърът е почти 7 евро.

И при захарта не се класираме сред евтините държави. Килограм бяла кристална захар струва 1.17 евро у нас, докато в Чехия, Германия, Испания, Холандия, Полша цената е под едно евро. Най-скъпата захар е в Кипър - 1.45 евро за килограм.

Затова пък страната ни е № 1 по евтина бира. Ние сме единствената държава в проучването, в която литърът струва под едно евро - 95 евроцента. Най-близо до нас са Полша, Словакия, Литва, Германия, Чехия, Белгия с цени от 1.21 до 1.55 евро. В Кипър, Люксембург и Малта, които по принцип са известни като скъпи държави, пивото е над 2 евро, в Турция е малко над 3 евро, а в Исландия бирата направо нагарча, защото литърът е 5.70 евро.

България се отличава и с най-евтиното кафе - само 54 евроцента за чаша. Сравнете със скъпотията в Швейцария и Гърция - съответно 3.29 и 2.89 евро за доза ароматно удоволствие.

Някои от членките на ЕС като Австрия не са включени в сравнителното проучване на Евростат, защото не са успели да съберат и обобщят данните, но пък участват Швейцария, Исландия и Турция. Изследването се прави на принципа на доброволно подаване на информация от страните. Данните по-горе са за 2012 г. Такава статистика се събира от 2008 г. насам, като постепенно "кошницата" на стоките и услугите се уголемява. При последното "разширяване" са включени тоалетна хартия, сапун, замразена пица, банани, черен пипер, интериорна боя, уикенд в хотел, минерална вода и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.