1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фермерски пазари за директни продажби ще бъдат рекламирани на билбордове

Фермерски пазари за директни продажби ще бъдат рекламирани на билбордове

Целта е за тях да научат колкото се може повече купувачи

Местните пазари за директни продажби, създадени от фермерите, ще бъдат рекламирани на билбордове по магистрали и в градове. Целта е за тях да научат колкото се може повече купувачи. На тези пазари стопаните ще имат възможност да предлагат директно стоката си, като избягват дългия списък от посредници, заради които сега цените се вдигат доста от полето до магазина, а купувачите да разчитат на пресни хранителни продукти, продавани от производителите. Това ще бъде възможно да се прави по мярка 16 - Сътрудничество, която е заложена в Програмата за развитие на селските райони за следващия период. Тя позволява стопаните от един регион да се сдружат независимо от вида на производството си и заедно да кандидатстват за изграждане на местен пазар, уточниха от аграрното министерство.

Най-малко двама трябва да са фермерите, но може и стотина човека да се обединят за общата кауза. След одобряването на проекта им земеделските стопани ще имат възможност не само да продават стоката си, но и я да представят на видни места. По тази мярка е допустимо финансирането за изготвянето на рекламни материали, с които фермерите имат право да рекламират единствено стоката, която продават, пише "Монитор".

Микрофинансирането все още не е готово, затова е ясен само общият бюджета по мярка "Сътрудничество" – 34,796 млн. лева. Идеята за развитието на местните пазари е заимствана от Западна Европа, където те са много развити и търсени от купувачи. Допустими са и разходи за рекламни материали, като условието е да се уведомяват потенциалните потребители, че този местен пазар съществува. Да се представят ползите от покупките и изобщо проектът да се популяризира, уточни Мая Нинова, експерт в дирекция „Развитие на селските райони”.

По този начин много от хората, които сега продават стоката си край пътищата, ще имат възможност да търгуват на местните пазари. На 15-те най-големи пазара у нас ще бъдат обособени места, на които фермерите да предлагат директно своята продукция, каза Явор Гечев в земеделската комисия на парламента. За да бъде съкратен пътят на оригиналните фермерски стоки от стопанството до купувача, е предвидено през следващия програмен период да се осигури финансиране за закупуване на хладилни витрини, камери и друго необходимо оборудване. При това положение ще може да се продават животински продукти, без да се ползват посредници. Например около Великден няма да има нужда агнетата да се търгуват нелегално от багажници и задни дворове.

Същото важи и за търговията със сирена, кашкавал и други хранителни стоки, произведени от малките фермери, уточни зам.-министърът на земеделието. Осигурени са също така средства за Национална референтна лаборатория за качеството на храните. Заложено е да се финансират и двете генни банки у нас – растениевъдна и животновъдна, както и геномни центрове. Това ще става по изцяло новата мярка, която е свързана с къси вериги за доставки и местни пазари. Вече има делегиран акт на Европейската комисия, в който е посочено, че под къси вериги на доставки ще се разбира, търговията, когато между земеделският производител и потребителя има максимум един посредник. Местните пазари могат да ползват къси вериги на доставки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.