1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Френските храни с етикет за полезност

Френските храни с етикет за полезност

Предложението за подобна маркировка на храните беше внесено още през 2017 година

Френските производители на храни вече ще трябва да посочват доколко полезни са техните продукти. Това гласи нов закон, одобрен от Националното събрание в Париж.

Според новите правила на опаковките вече ще бъде отпечатвана диаграма, която класифицира продукта в 5 категории съгласно хранителните му качества. С буквата А ще се отбелязва, че продуктът е много полезен, докато Е означава най-малка полезност.

Предложението за подобна маркировка на храните беше внесено още през 2017 година. Тогава някои компании се включиха на доброволни начала и започнаха да информират потребителите за степента на полезност на своята стока. Сега тази информация става задължителна и трябва да присъства и във всички форми на реклама.

Друго правило, прието от народните представители, задължава компаниите от хранителната индустрия ежегодно да предоставят доклад в парламента за промени в качеството на произвежданата от тях продукция. На базата на тези данни Националната агенция по безопасност на храните ще разработва мерки за понижаване на съдържанието на сол, захар и ненаситени мастни киселини в продукти, които са най-популярни сред французите.

Целта на пакета от норми, обединени в Закона за подобряване на качеството на хранителните продукти и поощряването на здравословното хранене, е да се бори със заболявания като диабет, сърдечно-съдова недостатъчност, рак и затлъстяване, които са сред най-разпространените във Франция. Част от мерките е въвеждането на избираеми часове по здравословно хранене в училищата. Новият закон трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.