1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фруктозата вредна за черния дроб

Фруктозата вредна за черния дроб

Тя може да повиши и холестеролът

Учени от Детската болница в Синсинати САЩ твърдят, че богатата на фруктоза и трансмазнини диета не само води до затлъстяване, но увеличава и риска от чернодробни заболявания пише  Health.bg. Консумацията на фруктоза е вредна, ако количеството й е над 10,2% от дневния прием на калории. Като резултат освен затластяване и проблеми с черния дроб, може се да повиши холестеролът, както и да възникнат сърдечно-съдови заболявания.

Проучването, публикувано в Hepatology, е проведено в лабораторни условия с животни, които били подложени или на диета с високо съдържание на фруктоза и трансмазнини, или били хранени нормално в продължение на 16 седмици. В резултата мишките, хранени с вредните продукти, напълнели и получили увреждания на чернодробната тъкан.

Фруктозата е алдехиден разтвор въглехидрат със сладък вкус. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. От там идва и името му. В човешкия организъм се обработва само от черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини около черния дроб (стеатоза). В чист вид Фруктозата НЕ Е препоръчителна за болни от диабет, както и за предпазване от заболяването. Не трябва да се консумира под формата на захар (глюкоза+фруктоза) и глюкозо-фруктозен сироп, тъй като предизвиква блокиране на хормона лептин, който би трябвало да сигнализира на мозъка за засищане. В природата фруктозата винаги е в комбинация с влакнини (фибри) и то пропорционално на съдържанието на фруктоза (например тръстиката, от която се добива захар е пръчка). В комбинация с фибри фруктозата е безвредна. Пространствено една молекула представлява правилен петоъгълник от въглеродни атоми, захванати с дванадесет водородни и шест кислородни атоми.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.