1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германците са против данък върху захарните изделия

Германците са против данък върху захарните изделия

По данни на здравните осигурители през 2013 година повече от 18 хиляди души са постъпили в болница заради затлъстяване или наднормено тегло

68% от жителите на Германия са против предложението на социалдемократите в Бундестага ДДС върху сладкарските изделия да е в пълния размер от 19 на сто. Това показва допитване, проведено по поръчка на голяма застрахователна компания, действаща в областта на здравното осигуряване.

Макар че потребителите са наясно, че прекалената консумация на захарни изделия може да навреди на здравето, само 30% от потребителите са съгласни да плащат пълния обем на данък добавена стойност върху шоколад, бонбони и други подобни продукти. В момента ставката е 7 на сто, както за повечето храни.

По данни на здравните осигурители през 2013 година повече от 18 хиляди души в страната са постъпили в болница заради затлъстяване или наднормено тегло. Цифрата е тревожна, тъй като показва ръст от 154 % в сравнение с 2005 година, споделят медици. 

На този фон депутати от групата на социалдемократите в парламента в Берлин обмислят допълнително облагане на захарните изделия. Вторият въпрос в допитването е бил дали държавата да се намесва в хранителните навици на гражданите. 49 % от участниците виждат в това една от задачите на правителството, докато 43 на сто са на мнението, че това не е работа на политиците. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.