1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлябът като политическа стока

Хлябът като политическа стока

Каква реколта се очаква? Най-често много добра. Ще поскъпне ли хлябът? Не, разбира се

Нулева ставка на ДДС за хляба и брашното. Ще поевтинеят ли тестените изделия ? Защо отговорът опира до гадателство ?

 

Цената на хляба – политиците умират да се заиграват на тази тема. При мене хлябът беше левче, при вас – два и петдесет. Каза наскоро Бойко Борисов. А при Тодор Живков – 15 стотинки, може да ни напомни негов симпатизант. Хлябът е социална стока, се казва. Не, той е най-вече политическа. По жътва хукват министри да зажънват и дават тон на гадаенето – забележете, не на прогнозите. Каква реколта се очаква? Най-често много добра. Ще поскъпне ли хлябът? Не, разбира се. Още не стигнала в хамбарите пшеницата, министрите обичат да се изцепват с очаквана изкупна цена. Без да се поглежда към борсите. Само за година насъщният поскъпна два пъти, се твърди. Но пък от браншовата асоциация ни завръщат – не, само 45-50% е нагоре цената. Странната управляваща до сега коалиция – ляво-дясна, се ошашави. Нинова обеща социалната мярка – хляб и брашно – без ДДС. Асен Василев, десния, се назлъндисва, но капитулира пред партньорката. Той е първият финансов министър, който вдигна бялото знаме. Предишните му колеги години наред държаха фронта. Не се поддадоха на тази социална задявка и силен натиск от хлебарите. С риск да губят електорат. Те си бранеха фиска и толкоз. При това с непоклатимо мнение – падането на ДДС за хляба, няма да доведе до по-ниската му цена.

Сега обаче ситуацията наистина е друга – драматична геополитическа, война между двете страни – Украйна и Русия, житницата на света. И се започнаха едни прогнози – ще поевтинее ли хлябът след отпадане на ДДС, с колко и дали пък даже няма да поскъпне. Прави впечатление, че сериозните анализатори не обичат тази тема. Великодушно я подхвърлят на журналисти, политици и лаици. Да се очертават тенденции е едно, да се прогнозират цени е друго. В момента се играе на тука има, тука нема. Още на другия ден, след премахването на ДДС за хляба и брашното, Нинова наду фанфара: хлябът във веригите вече поевтинял. Търговците я завърнаха – бил на промоция, затова. Активни участници в гадаенето станаха хлебопроизводителите. Нормално, знаят си хала. Малцина от тях са оптимисти. Вероятно, защото калемът сочи: най-голям дял в себестойността на тестените продукти се пада на енергията – газ, електричество. А там пазарът е изнервен до полуда, непредвидим. Иди, че смятай себестойността, като не знаеш настроението на Путин.

Да се върнем към позабравената формула 1:2:4. Ако цената на пшеницата е единица, на брашното става две и се учетворява при хляба. Някои експерти стъпиха на познатото вече поведение на зърнените пазари по време на жътва. Да, тогава изкупните цени са най-ниски. Не би трябвало да натоварват себестойността на тестените изделия. Но от септември до Нова година обичайно следва повишаване. Тогава точно може и енергийната криза да се задълбочи. И песимистите – за очакваните 3 лева на хляб, да излязат прави. И никакво ДДС не може да удържи нов галоп. Особено, ако бизнесът не получи обещаните и дълго очаквани компенсации за енергия. Животоспасяващи за него и косвено – за потребителя.

Коментар на Валентина Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.