1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Храните – в пъкъла на инфлацията

Храните – в пъкъла на инфлацията

Инфлация, скъпа храна, бедни, по-бедни, най-бедни в ЕС

 

Ще започна с една истинска случка, уверявам ви, не е виц. По време на т.нар. Луканова зима мой колега, зевзек, влиза в магазин. Изтъпанчва се пред продавачката и започва: имате ли кашкавал? Не! е отговорът. А сирене? – не! И т.н. Когато се стига до салама, продавачката уплашено прави крачки назад, слага шепа на уста и тихо, но ужасено казва: шефе, един луд е дошъл!

Наскоро земеделският министър обобщи оптимистично: няма опасност от продоволствена криза, но цените на храните ще растат. Предстои феномен, различен от Лукановата зима. Потребителят – като братчетата на Гаврош, седи пред бляскавите витрини с гладни очи. Мика Зайкова съобщи данни: половината от българите са бедни. Гладни засега – не зная дали са. Но че ще пълнят търбуси с некачествени и евтини храни, е повече от ясно.

Цифрите слагат ред в едни такива публицистични трактовки на икономическата ситуация. Вече знаем – 18,7 % е инфлацията през септември, отчетена на годишна база. Двигател на този ръст са цените на хранителните и енергийните продукти. След галопа на инфлацията ни успокояват: в следващите няколко месеца никой не се ангажира колко тя ще расте, но плавно. Следващата година - кога? Пикът ще се прекърши, информира БНБ. Колко още години инфлацията ще топи и без това бедната ни потребителска кошница - кой ще ти каже?

Достатъчно е да решиш да направиш една баница - цената на необходимите продукти изумява. Млечните продукти поскъпват стряскащо. Изкупната цена на кравето мляко удари средно 89 стотинки за литър. Но цените на фуражи, енергия и т.н. изпреварват с пъти тази цена. Намаляват се млечни стада с крави и овце. Трябва да се оцелява. Фалитите са вече факт. Недостиг на мляко има. Европейската млечна обсерватория твърди: до юли произведеното мляко е с 6% по-малко и може още да падне. Което означава още по-голямо нарастване на изкупните цени. Инфлацията при млечните продукти наистина стряска – 25,5%. Месодайното животновъдство? И там положението не е розово. Суша, изгорели пасища, скъпи фуражи. През 2022 г. говеждото намалява с 0,6%, свинското – с 5%, птичето – с 0,9%. Българинът се спасява със зимнина. Т.г. и тя ще му излезе солено - скъп ток, олио. И ако зеленчуците и плодовете не са от градинката в къщата – хич не се захващай! Тя българската орисия - европейска, но не съвсем. Старите пращали на младите гурбетчии буркани. Те пък дават някой лев – ако имат, разбира се, на родата.

Цените на храните в момента имат две лица. Едното – политическо, разюздано и популистко. Вече две години де факто сме в предизборна ситуация. Дори в момента говоренето е предизборно. Щедро да се развърже кесията за социални помощи, зоват социалистите. За тях – разбираемо. Но опозицията - макар и уж дясна, започва да приглася. Печели електорат. Как нежно галят ухото обещания за бомбастично увеличаване на пенсиите, например. Нищо, че така се помпа инфлацията. БСП стартира. Събра на приятелска среща представители на някои партии. Да им обясни – как няма да се влезе в дългова спирала, ако вземаме заеми, за да защитим бедните. Защото дългът се изчислявал като част от БВП, а там сме били добре. Нищо, че в ЕС и САЩ започват да затягат коланите. Т.е. - социални мерки – да, но с фокус към най-бедните, гладните. Тънко изкуство, непопулярно от политическа гледна точка. Ще има протести, искане за сваляне на правителства. Ще се пържат бъдещите управляващи в икономическия пъкъл. Ние, електоратът – още повече от тях.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.