1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Храните по стандарт се оказват лукс за потребителската кошница на българина

Храните по стандарт се оказват лукс за потребителската кошница на българина

Заради свитото потребление и ниските доходи продуктите по БДС залежават по щандовете на магазините

Храните по стандарт се оказват лукс за потребителската кошница на българина. Заради свитото потребление и ниските доходи продуктите по БДС залежават по щандовете на магазините.

Най-голям е сривът при месото със стандарт „Стара планина". Въвеждането на стандарта за месните продукти отпуши пазара за истинските кюфтета и кебапчета. След избухналия скандал за открита соя в продуктите на 4 фирми дойде залезът на тези храни.

Месопреработвателят Кирил Вътев разказа пред bTV, че преди скандала със соята неговата фирма произвеждала по 90 тона продукти по стандарт на месец, докато сега количеството е паднало до 5-6 тона.

През 2010 г., когато стандартът влезе в сила, 112 фирми и магазини купиха логото „Стара планина". Към днешна дата техният брой се е свил до 22.

Д-р Камен Николов от Българската агенция за безопасност на храните призна, че има значително намаление при производството и заради по-високата цена, която стандартът налага. „А не е тайна, че покупателната способност на българина не е най-висока,” допълни той.

При част от продуктите количествата произведени храни по стандарт все пак се запазват. Такъв е случаят с хляба и лютеницата, а при кашкавала се отчита ръст. По данни на БАБХ част от първокласните храни се харчат добре и на чуждия пазар, където търсенето на традиционни български продукти е голямо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.