Ваксинация с приоритет на заетите в хранително-вкусовата промишленост
За това настояват браншови организации. Те са направили проучване за това колко работници желаят да се ваксинират доброволно. В началото на ваксинационната кампания желаещите са били около 18 000. Още от есента браншовиците са започнали да комуникират със здравните власти с молба за съдействие. Сега подновяват исканията си. Темата коментира Яна Иванова, председател на Сдружение "Храни и напитки България":
"Отново пратихме списъците на нашите служители, които пък бяха препратени към регионалните РЗИ и ние се надяваме, че те ще се свържат с нашите компании и чрез тях най-сетне ще успеем да ваксинираме тези, които произвеждат това, което слагаме на масата."
Браншът настоява за повишаване на здравната сигурност в предприятията и не само.
Яна Иванова:
"Една част от тях са на конвеера, а друга част са търговците, които след това осигуряват дистрибуцията на тази храна така, че тя да стигне до супермаркета. Вярвам, че най-сетне ще бъде придвижен въпросът. Ако това не стане факт, при липсата на ваксини и при спряла масова ваксинация, наистина може да се стигне до застрашаване на производствата."
Броят на желаещите за ваксиниране работници в хранително-вкусовата индустрия намалява, поради причината, че част от заетите са преболедували ковид 19. Въпреки това рискът от разпространяване на болестта остава висок.