1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хранително-вкусовият бранш настоява за приоритетно ваксиниране на работници

Хранително-вкусовият бранш настоява за приоритетно ваксиниране на работници

Яна Иванова, председател на Сдружение „Храни и напитки България“

Ваксинация с приоритет на заетите в хранително-вкусовата промишленост

За това настояват браншови организации. Те са направили проучване за това колко работници желаят да се ваксинират доброволно. В началото на ваксинационната кампания желаещите са били около 18 000. Още от есента браншовиците са започнали да комуникират със здравните власти с молба за съдействие. Сега подновяват исканията си. Темата коментира Яна Иванова, председател на Сдружение "Храни и напитки България":

"Отново пратихме списъците на нашите служители, които пък бяха препратени към регионалните РЗИ и ние се надяваме, че те ще се свържат с нашите компании и чрез тях най-сетне ще успеем да ваксинираме тези, които произвеждат това, което слагаме на масата."

Браншът настоява за повишаване на здравната сигурност в предприятията и не само.

Яна Иванова:

"Една част от тях са на конвеера, а друга част са търговците, които след това осигуряват дистрибуцията на тази храна така, че тя да стигне до супермаркета. Вярвам, че най-сетне ще бъде придвижен въпросът. Ако това не стане факт, при липсата на ваксини и при спряла масова ваксинация, наистина може да се стигне до застрашаване на производствата."

Броят на желаещите за ваксиниране работници в хранително-вкусовата индустрия намалява, поради причината, че част от заетите са преболедували ковид 19. Въпреки това рискът от разпространяване на болестта остава висок.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.