1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Иван Ангелов: Практиката за влагане на вода в пилешкото започна масово у нас от 1996-1997 г.

Иван Ангелов: Практиката за влагане на вода в пилешкото започна масово у нас от 1996-1997 г.

Злоупотреби има и в замразените, и в охладените пилета, смята производителят

Номерът с влагането на вода в пилешкото месо започна масово у нас от 1996-1997 г. поради липса на контрол. Това е практика, която се усъвършенства в България и беше внедрена в производството на по-високо ниво. Това каза пред Агенция „Фокус” Иван Ангелов, собственик на фирма за производство на пилешко месо и продукти. Влагането на вода в пилешкото е кардинален и злободневен въпрос. Това е вид нелоялна конкуренция, смята производителят.

Най-после министър се реши да действа радикално и да се бори срещу измамите на потребителите. Това е една голяма измама, защото не е нормално да продаваш 50% вода в месото и да твърдиш, че така правиш продукта по-хубав, а хората си купуват вода в пилешкото, която струва 5 лв. за килограм, вместо да я пият от чешмата. Факт е това, което министър Найденов казва”, обясни Ангелов.

Според него е разрешено влагането на допълнителна вода само в продуктите от пилешко месо, като шунка, колбаси, пържоли. Но в разфасовки чисто пиле, водата по регламент може да е до 5% в охладените и до 7% във водно охладените. Това обаче е естествено водно съдържание в пилешкото месо.

Злоупотреби според него има и в замразените, и в охладените пилета. „Има колеги, които продават охладени пилешки филета с много високо съдържание на вода. За да се задържа в месото, в тази вода се слагат фосфати, които са много вредни за хората, слагат се и емулгатори, които да задържат водата”, обясни Иван Ангелов.

Според Ангелов трудно е потребителите да се ориентират къде има и къде няма добавена вода. „Те могат само вкъщи, когато размразят пилето и го сложат във фурната, да видят, че то става наполовина, иначе в магазина е трудно да се ориентират. Добре е да купуват от доказали се производители, от които са доволни".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.