1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изхвърлянето на храна води до отделянето на огромно количество вредни въглеродни емисии

Изхвърлянето на храна води до отделянето на огромно количество вредни въглеродни емисии

Този извод прави Организацията на обединените нации в свой доклад

Изхвърлянето на храна на световно ниво води до отделянето на огромно количество вредни въглеродни емисии. Този извод прави Организацията на обединените нации в свой доклад от тази сряда, за който съобщава "Ройтерс".

Ежегодно, около една трета от всички хранителни продукти, които се консумират от човека (около 1.3 милиарда тона), се изхвърлят и с това се губи и цялата енергия, вода и химикали, употребени за производството и за изхвърлянето им.

Като следствие близо 30 на сто от обработваемата земя в света, както и сериозни количества вода, равняваващи се на годишния приток от река Волга, се ползват напразно.

Въглеродният отпечатък от изхвърляната храна на глобално ниво се равнява на 3,3 милиарда тона въглероден диоксид годишно, изчислява Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) в доклада си "Отпечатъкът на хранителните отпадъци". Ако цифрата се отнасяше за държава, тя щеше да бъде третият най-голям замърсител с вредни емисии в света след Китай и САЩ.

Изводът в доклада също така предполага, че по-ефективното усвояване на храната може да допринесе в значителна степен в глобалните усилия за намаляване на емисиите парникови газове, което да ограничи и глобалното затопляне, отбелязва "Дневник".

В индустриалния свят голяма част от отпадъците идват от потребителите, които от своя страна купуват прекалено много и после изхвърлят това, което не успяват да изядат. В развиващите се страни проблемът с изхвърляната храна е главно резултат от неефективно земеделие и липсата на подходящи съоръжения за съхранение.

Намаляването на изхвърляните количества храни не само ще облекчи натиска заради намаляващите природни ресурси, но също така ще намали нуждата от повишаване производството на храни с 60%, с които трябва да се задоволят хранителните нужди на неселението през 2050, се констатира в доклада на FAO.

В документа се препоръчва също по-добра комуникация между производители и потребители, което от своя страна да направи по-ефективна веригата на доставки. Според експертите на FAO е важно също така да се инвестира повече в прибирането на реколтата, както и в съоръжения за охлаждане и опаковане.

Потребителите в развитите страни трябва да бъдат насърчавани да предлагат по-малки порции храна и да намират повече начини за употреба на хранителните остатъци. Бизнесът например може да дава излишните си хранителни продукти за благотворителност и да разработва алтернативи на изхвърлянето на органични отпадъци в депа, пише още в доклада на ООН.

На около 750.00 милиарда щатски долара годишно изчисляват експертите цената на изхвърляната храна като изключват само рибата и морските дарове и се базират на производствените цени. С изхвърляната храна се консумира и около 250 куб. вода и около 1,400 милиарда хектара, като голяма част са естествени местообитания, които са направени обработваеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.