1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Изтеглят от пазара германски колбаси

Изтеглят от пазара германски колбаси

Властите спряха производството и запечатаха цеховете до изясняване на случая

Колбаси на германска компания за преработка на месо бяха изтеглени от търговската мрежа във Федералната Република, след като при проверки беше установено, че няколко партиди са заразени с листерия. Фирмата изнася своята продукция в 21 държави от Европейския съюз.

Скандалът се разрази, когато трима души починаха от отравяне с бактерията, а други 37 са в болница. Темата намира широк отзвук в германските медии и за пореден път поставя на дневен ред въпроса за евентуални пропуски в контрола на храните.

Компанията произвежда колбаси под 13 различни марки и ги изнася в 21 държави от Европейския съюз, както и в други страни. Властите междувременно спряха производството и запечатаха цеховете до изясняване на случая, а намиращите се в магазините стоки бяха изтеглени от пазара.

Още през август се появиха съмнения за наличието на листерия в продуктите на въпросната компания, чиято централа е в провинция Хесен. Тогава от екоминистерството не предприеха мерки в продължение на седмица. По-късно бяха направени две проверки в производствените помещения, при които бяха открити нарушения на хигиенните предписания. В началото на октомври е издадено нареждане за спиране на производството. Тогава беше публикуван и списък с над хиляда наименования на стоки, подлежащи на изтегляне от търговската мрежа.

Все още не е ясно какви количества са били експортирани, нито пък се знае колко от заразените колбаси са били консумирани в Германия. Потребителски организации обвиниха властите в провинция Хесен, че не са предприели навреме адекватни мерки и не са сигнализирали европейската система за бързо предупреждение.    

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.