1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Как да направим правилния избор на месо в магазина и да готвим здравословно

Как да направим правилния избор на месо в магазина и да готвим здравословно

Експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България направиха презентация в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен

В специализираните магазини и търговските вериги се предлага богато разнообразие от месо и месни продукти - предварително опаковани или в насипно състояние, във вид на месни разфасовки, месни заготовки, сурови или топлинно обработени. Как да направим правилния избор на месо в магазина и как да го приготвим вкусно и здравословно бе темата на презентация на експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен. Срещата с дванадесетокласниците бе част от проект „Дни на българското месо“, който ще завърши с голямо изложение на 11-12 октомври в Сливен. 

Пред учениците от специализираното училище проф. Йордан Гогов, д-р Светла Чамова и д-р Диляна Попова споделиха своя опит и знания за избора и обработката на месо, както и за различните технологии за готвене, които да запазят качествата и полезните свойства на продукта в месните ястия и аламинути. Учениците разбраха как да разпознават прясното месо по неговия външен вид, цвят, консистенция и миризма. Друго важно изискване е месото да произхожда от здрави животни, заклани в регламентирани месодобивни предприятия с ясна идентификационна и здравна маркировка, като се избягва консумацията на месо с неясен произход  или месо, закупено от амбулантни търговци, препоръчаха експертите. От етикета трябва да научим срока на годност, условията за съхранение, както и страната или мястото на произход на месото, което също е определящо за избора на потребителя.

Проф. Гогов обърна внимание на бъдещите професионалисти за многообразието от класически и съвременни технологии за приготвяне на месни храни, включително и при домашни условия. Той открои положителните страни на технологиите за бързо готвене и коментира откровено с учениците някои недостатъци на този начин за приготвяне на храна. В дискусията беше разгледана в детайли технологията за бавно готвене на месо във вакуум опаковки, която придоби особена популярност през последните години.

Ето какви съвети дадоха експертите на АМБ за приготвяне на вкусни и здравословни месни ястия и аламинути:

  1. Без пържене и печене при високи температури!
  2. Да се прилагат предимно технологии на бланширане, задушаване, варене и печене на фурна при умерени  температури.
  3. Да се избягват панираните пържени меса и ястия. 
  4. Да се намали количеството на готварската сол в месните храни.
  5. Да се ограничи употребата на изкуствени овкусители като натриев глутамат.
  6. Да се избягват много лютите и пикантни подправки и сосове.
  7. По възможност приготвените ястия и аламинути да се консумират същия ден. 

Новите знания и уменията си в приготвянето на оригинални месни специалитети, учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм ще покажат на кулинарния конкурс „Да сготвим заедно“, който ще се проведе на „Дните на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен. Събитието включва изложение, презентации и дегустации от малки и средни производители на месо и месни продукти, състезание за деца „Детска фантазия“ и големия конкурс „Майстор месар“, който ще определи участниците в националния отбор на България по транжиране.

 „Дни на българското месо“ се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.