1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Как да се защити местното наследство чрез храните?

Как да се защити местното наследство чрез храните?

Темата разгледа Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП

На последното си заседание Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента анализира схемата за географските указания и храните с традиционно-специфичен характер. Франсиско Герейро, заместник-председател на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, Европейски парламент даде подробности по темата:

"Към момента 3207 продукта са регистрирани в 28 държави членки. Става дума за регистрацията, както за схемата за географски указания, така и за храни с традиционно-специфичен характер. Регистрациите на Обединеното кралство все още са в този регистър. Европейската комисия организира публични консултации в които участваха различни заинтересовани страни, като идеята е всъщност да се направи анализ на двете схеми. Те са изправени пред различни предизвикателства, които трябва да бъдат взети предвид и по-какъв начин да бъдат изградени новите политики и съответно да се прецени какви ще бъдат новите варианти." 

Натали Солс, Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ беше изслушана със свой доклад:

"В момента има четири законодателни акта, които покриват четири сектора - храни, вина, спиртни напитки, като това води до административен товар. Проучване, проведено наскоро показа, че над 7% от храните и напитките се пада на виното. Указанията са съсредоточени в някои държави членки, в други броят им е много малък. Целта е да видим как можем да адаптираме схемите, така че да бъдат по-атрактивни и още продукти да участват. За изпълнението на тази задача сме си задали конкретни цели, които да отговарят на Зеления пакт и на стратегията "От фермата до трапезата". Има икономически и социални задачи пред схемите, трябва да отговарят и на изискванията за интелектуална собственост по отношение на борбата срещу фалшификацията."

Става ясно, че пътната карта на специфичните храни се оценява положително сред анкетирани граждани. Целта на преразглеждането на схемата е да се укрепят географските указания, така се да се въведат по-мащабно в Европейския съюз и същевремнно защитата им да бъде по-ефективна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.