1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Какви са хранителните навици в Германия

Какви са хранителните навици в Германия

Анкета показва предпочитанията на потребителите

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер представи в Берлин новият доклад за хранителните навици и предпочитания на жителите. Докладът е съставен след широкомащабна анкета, проведена през последните месеци на миналата година.

Най-важните критерии за потребителите са храната да е здравословна, да се приготвя бързо и най-вече да е вкусна. Все по-често хората посягат към готовите храни, които само се затоплят в микровълновата печка, показват резултатите от анкетата.

99 процента от запитаните наблягат на добрия вкус на консумираната от тях храна, за 91 на сто е важно тя да не вреди на здравето им, а 48 процента не искат да губят много време с готвене. Само една трета от анкетираните обръщат внимание на цената и купуват само евтини продукти.

Запитани за готовите храни, 71 процента посочват, че биха купували пици, сладкарски изделия и газирани напитки с по-малко захар, докато 38 на сто настояват за по-малко сол.

Представяйки доклада, Кльокнер заяви, че анкетата показва желанието на потребителите за по-малко мазнини, сол и захар в храната. Затова тя ще продължи преговорите с хранителната индустрия за намаляване на тези съставки, без обаче да има задължителни горни граници. "Всичко трябва да стане на доброволни начала, както при производителите, така и при потребителите". "Няма смисъл от предписания, ако след това никой не купува тези стоки", допълни Кльокнер и изтъкна, че най-важното е храната да е вкусна. 

Допитването показва също така, че 28 процента от жителите на Федералната Република консумират ежедневно месо или колбаси, само 6 на сто са вегетарианци, от които 1 процент са вегани. Различия има на полов и на възрастов принцип, както и между западните и източните провинции. В бившата ГДР се консумира повече месо, отколкото в западните провинции. 43 процента от източногерманците консумират месни продукти всеки ден, а на Запад това правят само 26 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.