1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Какво означава италианската забрана на изкуствено произведени храни?

Какво означава италианската забрана на изкуствено произведени храни?

Фермерският съюз е против опитите за подмяна на естествения стил на хранене

Правителството на Италия изготви законопроект за забрана на "изкуствено произведени храни". Намерението предизвика дискусии в много страни, и ако се приеме, ще означава първата в света забрана за т.нар. лабораторно месо. 
 
В Италия инициатива на фермерската организация Колдирети събра половин милион подписа срещу продажбата на изкуствено създадени храни. Противниците на лабораторното месо изтъкват рискове при производството на такова месо от клетъчни култури, докато властите в Съединените щати миналата година дадоха оценка, че то е безопасно. 
От Колдирети се опасяват, че тази година подобни заявления ще бъдат подадени и в Европейския съюз, и то не само за месо, но и за риба и млечни продукти. Фермерският съюз е против опитите за подмяна на естествения стил на хранене и посочва, че направените в лаборатория продукти изразходват повече вода и енергия, отколкото традиционните. Рискове крият и използваните химикали, смятат от организацията.
Предлаганата в Италия забрана ще обхваща не само производството и продажбата, но и вноса на синтетични продукти. Те се дефинират като "продукти, произведени от клетъчни култури на гръбначни организми", а при нарушения на закона ще се налагат глоби в размер на до 10% от годишния оборот на компанията. 
 
Противниците на забраната, най-вече от средите на природозащитни организации, обвиняват правителството в разпространение на фалшива дефиниция, която има за цел да предизвика неприязън у потребителите. В Европейския съюз без конкретни доказателства за здравен риск нито една държава не може да забранява продажбата на определени продукти, стига те да имат лиценз, издаден от Европейската агенция по безопасност на храните. Италия би могла да забрани производството на своята територия, но не и вноса. Досега ЕФСА не е издала нито един лиценз за лабораторно месо. Наскоро до пазара бяха допуснати четири вида насекоми, което срещна остра критика в Италия. Към момента само Сингапур е издал разрешение за птиче месо, произведено в биореактор. За да се получи такова разрешение в Европейския съюз, са необходими минимум 55% от гласовете на членовете на ЕФСА. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.