1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Конкурс за био вино на Винария 2014

Конкурс за био вино на Винария 2014

Снимка:

Изложението ще се проведе от 2 до 5 април в Пловдив

За първи път на Винария 2014, която ще се проведе от 2 до 5 април в Пловдив, ще има конкурс за био вино, съобщи за Агро ТВ Албена Симеонова от Българската асоциация Биопродукти. Това стана възможно след срещите на представители на браншовата организация с ръководствата на ИАЛВ и БЛВК.

За да се получи био вино, трябва да се спазват редица изисквания. Лозарите нямат право да ползват торове и химически препарати за защита, а само природни и натурални продукти. Задължително преди това трябва да са сертифицирани за биопроизводство. Втората стъпка е спазването на специалните изисквания на европейското законодателство.

За следващия програмен период от европейското финансиране на селското стопанство, биопроизводителите обединяват усилията си с институциите и международни организации. България е внесла предложение в ЕК проектите на био лозари и винари да се разглеждат с предимство т.е. да получават повече точки. Засега биопроизводителите се ползват единството от субсидии по мярка 214.

В момента лицензираните био винари в България са само пет, но 90% от продукцията им се изнася в чужбина. Много лозови масиви, предимно на малки производители, са в период на преход към био производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.