1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консумацията на шоколад в Швейцария с 40-годишен отрицателен рекорд

Консумацията на шоколад в Швейцария с 40-годишен отрицателен рекорд

През 2020 година консумацията на шоколад в Швейцария е паднала до най-ниското си ниво за последните 40 години, като това се отнася изцяло за местното производство. В същото време износът на шоколад е намалял с 15 %.
 
По данни на сдружението на производителите на сладкото изкушение, през 2020-та швейцарците са изяли по 9 килограма и половина на глава от населението. Така за пръв път от 1982 година насам консумацията е под 10 килограма на човек. 
 
Според местно сдружение причините са коронакризата, затворените заради пандемията заведения и хотели и липсващите чуждестранни туристи. В резултат оборотът на швейцарските производители на вътрешния пазар е с 15 процента по-слаб, отколкото през 2019-та. В същото време вносът на шоколад се е увеличил с близо 2 на сто, до рекордните 43 % пазарен дял.
 
При експорта минусът е в същия размер, сочат данните. Близо три четвърти от швейцарското производство е предвидено за износ, като през миналата година оборотът достига малко над милиард и половина франка, което е с 15 на сто по-малко в сравнение с предходната година. Като цяло производството е намаляло с 10 % до 180 000 тона.
Към днешна дата в страната са останали 16 шоколадови фабрики, в които работят 4 400 души. За година броят на заетите е паднал с близо 5 %. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.