1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Куркума за здрав черен дроб

Куркума за здрав черен дроб

Съставките на куркумата оказват въздействие върху възпалителните процеси

От древни времена практикуващите Аюрведа използват подправката куркума за лечение на чернодробни заболявания и нарушения на храносмилането. Ново изследване на европейски и американски учени потвърждава положителното въздействие на жълтата подправка при лечението на този вид заболявания, съобщава АФП цитирани от ekipnews.com.

Храненето с  куркума на мишки, генетично модифицирани с хронично възпален черен дроб, води до забавяне на поразяването на органа, проявяващо се в крайна фаза в чернодробна цироза. Данните от изследването, публикувани в списание “Гът”, сочат, че съставките на куркумата оказват въздействие върху възпалителните процеси, което може да доведе до включването им в нови лекарства за лечение на чернодробните заболявания.

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества. Обирането на коренищата започва след като пожълтеят листата на растението. За негова родина се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена и ликьори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.