1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мариана Кукушева: Покачи се цената на енергията за производство на хляб

Мариана Кукушева: Покачи се цената на енергията за производство на хляб

Цената на човешкия труд расте

Производители на хляб преустановяват дейнст. Сигнали за това получават в Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Причината - по-високите производствени разходи. Себестойността на хляба е много динамична, обясни Мариана Кукушева, председател на браншовата организация.

„Вече е ясно. Съобщихме го преди дни. Цената на енергията за производството на хляб се покачи 100%. Цената на транспорта се покачва и в момента в рамките на 30-40%, без да броим тол таксите. Цената на човешкия труд расте. И още нещо много важно, което бяхме съобщили преди години, когато дойде сензационната новина „колко е евтин газа в България“, стана ясно, че само за календарната 2021 г. имаме повишение на цената на газа с 95%. Сами разбирате, че тези повишени стойности определят себестойността на продукта, който ние създаваме. Тъй като стойността е строго специфична за всеки отделен производител, всеки сам има програма за реализация и оцеляване на пазара.“

Мариана Кукушева успокои, че у нас няма да има хлебна криза и заяви, че производителите имат запазено място на българската трапеза и това ще продължи да бъде така. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.