Международен ден без тютюнев дим - 19 ноември

Тази година Международния ден без тютюнопушене се провежда под мотото "За бременност без тютюнев дим"

От 30% до 50% от бременните жени у нас пушат, въпреки че рискът от аборт през първите три месеца на бременността е с 30-40 на сто по-висок, а рискът от извънматочна бременност е почти два пъти по-висок, информираха от Министерството на здравеопазването. Тази година Международния ден без тютюнопушене се провежда под мотото "За бременност без тютюнев дим".

Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%, припомнят още здравното министерство. Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване. Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване. Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.

В продължение на една седмица в цялата страна ще се проведат над 100 инициативи на МЗ и РИОКОЗ, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина. В 10 града - София, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище и Враца ще се проведе и безплатно измерване на издишвания въглеродния окис. По време на кампанията ще се излъчват филми и ще се разпространяват рекламни материали за отказване от вредния навик.

Петдесет и шест джипита в цялата страна пък ще подпомагат пушачите да откажат вредния навик. Лекарите са обучени да прилагат специална комбинация от методи по Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. Имената и координатите им ще бъдат публикувани на електронните страници на Министерство на здравеопазването и на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето - www.aznepusha.bg. Помощ за отказване от тютюнопушенето хората могат да получат и на тел. 0700 10 323 всеки работен ден от 9 до 19 часа.

История на Международния ден без тютюнопушене. Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път в САЩ през 1977 година по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). Идеята е взаимствана от американеца Артър Р. Мълейни, който шест години по-рано в град Рандолф убеждава своите съграждани да спрат да пушат поне за 1 ден и така да спестят средства за отпускане на стипендии в местното училище. Международният ден без тютюнев дим е всеки трети четвъртък от месец ноември и през 2009 г. се отбелязва за 32-и път.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.