1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Греков: 25% от месото на пазара ще бъде българско

Министър Греков: 25% от месото на пазара ще бъде българско

Снимка:

5-процентен ръст на производството на свинско месо ще оскъпи пържолите за коледните и новогодишните празници

Цената на хляба няма да се повишава след Нова година, но за Коледа ще ядем по-скъпи пържоли. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му зърнената реколта тази година е изключително добра. Цените на пазара са спокойни и няма основания производителите да вдигат цената на хляба. Цената на хлебната пшеница вече е 370 лева на тон без ДДС, а цената на слънчогледа е скочила на 600 лева на тон. Затова нямаме основание да се оплакваме от добивите тази година, нито от цените, нито от качеството на продукцията, смята земеделският министър. Въпреки повишението на цената на пшеницата, то няма да повлияе върху цената на хляба, добави министър Греков.

И за Коледа и за Нова година ще ядем български плодове и зеленчуци, каза още земеделският министър. Има 5 процента ръст на производството на свинско месо, което ще оскъпи пържолите за коледните и новогодишните празници. 25% от месото на пазара ще бъде със сигурност българско, каза Греков. В някои случаи българската стока е по-скъпа, но качеството и е гарантирано, добави той. Затова нека хората не се плашат от по-високите цени. "На пазара всеки може да избира дали да яде българско, или вносно месо", каза министърът. По думите му, цената на вносното месо е по-ниска, тъй като дотациите в ЕС са по-високи.

В края на месец май или началото на юни 2014 година ще бъдат ясни всички мерки, които ще се предприемат по новата Програма за развитие на селските райони, съобщи Греков. Дотогава годината ще бъде преходна и ще се работи по старите правила. "Важното е да не бързаме със съставянето на новите мерки, защото не бива да даваме неправилна посока на това, което трябва да се развива", каза Греков.

На публично обсъждане с браншовиците ще се види кои са най-важните мерки и по какви процедури трябва да се върви, добави той. Важното е да не бъдат много мерките, да бъдат малко програмите и да бъдат опростени процедурите за тяхното кандидатстване, посочи още Греков.

Акцизът за горивата на зърнопроизводителите, в размер на 84 милиона лева, ще бъде изплатен през следващата година, уточни още министър Греков. Това вече е залегнало в проектобюджета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.