1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Млечни протеини помагат срещу COVID-19

Млечни протеини помагат срещу COVID-19

Изследвания, проведени от новозеландска фармацевтична компания показват, че определен протеинов комплекс, извлечен от прясно непастьоризирано мляко, може да предпази клетките в човешкия организъм от Ковид-19.
 
Според учените т.нар. "имунозащитен протеин", състоящ се от няколко млечни белтъчини, може да потиска възпаленията и да действа антимикробно и като антиоксидант. 
 
Потвърждение на теорията дава и американска лаборатория, според която имунозащитния протеин предпазва клетките от коронавируса, а може и да се прилага като лекарство в случай на зараза, намалявайки тежестта на симптомите.
"По-ранни изследвания показаха, че протеинът действа като бариера и усилва имунната система, така че е ефективен в борбата срещу инфлуенца А и херпес симплекс", обясняват от новозеландската фирма.
 
Въпросният протеинов комплекс съдържа повече от 50 активни млечни белтъчини и именно тази комбинация го прави по-ефикасен, отколкото отделните му части, като лактоферин или лактопероксидаза. От компанията съобщиха, че започват клинични тестове, които да послужат за разработката на медикамент срещу вируса.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.